Startpagina
Bestuur
Dirigent
Voorgaande Projecten
Fotos
Contact
Komende Projecten
Links
Komende Projecten, meer info
 
 

 

 

De Christmette van Michael Praetorius

 

Michael Praetorius leefde van 1571 tot 1621. Zowel zijn vader als zijn grootvader waren predikant in de Lutherse Kerk en trouwe volgelingen van de grote reformator Maarten Luther. Hij was een van de meest veelzijdige en vruchtbare componisten in de vroege 17de eeuw, en qua betekenis te vergelijken met Heinrich Schutz. Hij componeerde melodieen voor meer dan 1000 liederen die het basisrepertoire in de Lutherse eredienst in Noord-Duitsland vormden.

Een aantal liederen uit dit enorme liederenbestand is in gebruik gebleven tot en met de huidige dag en niet weg te denken uit het hedendaagse kerklied-repertoire.

 

In de tijd van Praetorius ontstond de gewoonte om in de grote stadskerken van Duitsland op Kerstmorgen een Kerstmette te vieren. Hoewel we niet meer precies weten hoe dat in zijn werk ging en waaruit het repertoire bestond, is toch met veel succes enige jaren geleden gepoogd om een reconstructie van zo een feestelijke dienst te maken.

In de vorm van een Lutherse mis, met de gebruikelijke onderdelen Introitus, Kyrie, Gloria, enz., maar dan verder ingevuld met prachtige kerstliederen en liturgische teksten in zettingen van Praetorius en zijn tijdgenoten, zoals Scheidt, Schein en Schutz, uitgevoerd door diverse koren, solisten, instrumentalisten, krijgt men een goede indruk van de praktijk in de 17de eeuw, waarbij in de grote Duitse stadskerken de koren en musici naar Venetiaans voorbeeld op verschillende plaatsen en galerijen werden opgesteld.

 

 

terug
terug